Druhy čajov

O čaji, príprava a účinky

O čaji, príprava a účinky

Pre dnešný svet objavil čaj, už skoro pred 5000 rokmi, Božský Oráč (čín. Shen Nong). Tiež ľudí naučil obrábať pôdu a používať rastliny ako liečivá. Bol jedným z troch legendárnych cisárov a je považovaný za zakladateľa tradičnej čínskej medicíny. Často vyobrazený ako rohatý, zarastený starec, odetý v perí a listoch, ochutnávajúci rôzne byliny, ktorých účinky takto sám na sebe skúšal. Traduje sa, že raz požil…

Čítajte viac

Pu’er

Pu’er

Predaj pueru Pu’er patrí do kategórie tmavého čaju a rozoznávame pri ňom dva druhy: svetlý (čín. Sheng) a tmavý (čín. Shu). Pri oboch je zo začiatku postup spracovania rovnaký: zavädnutie, zastavenie oxidácie teplom a dosušenie. Od tohto bodu sa postup ďalšieho spracovania líši – pri Sheng-u sa lístky naparia, aby získali pružnosť a následne sa lisujú do rôznych tvarov. Takto…

Čítajte viac

Zelený čaj

Zelený čaj

Predaj zeleneho čaju Zelený čaj – čín. Lu Cha. Lístky čajovníka určeného na výrobu zeleného čaju sa po zbere nechajú najprv zavädnúť, potom sa vystavia vysokej teplote najčastejšie buď na kovovej panvici, alebo prostredníctvom vodnej pary, čoho dôsledkom je zastavenie enzymatickej aktivity a oxidácie bunkových štiav, ku ktorej by inak došlo prostredníctvom ich styku so vzdušným kyslíkom. Po tomto kroku môže…

Čítajte viac

Žltý čaj

Žltý čaj

Predaj žltého čaju Žltý čaj – čín. Huang Cha. Žltý čaj sa získava podobne ako čaj zelený, avšak po tepelnom spracovaní sa lístky v malých dávkach zabalia do vlhkej textílie a nechajú sa krátku dobu takto zrieť. Čaj tak získa špecifickú chuť a vôňu. Jediným komerčným producentom je Čína.   Ako si takýto čaj čo najefektívnejšie pripravíme, aby sme dosiahli požadované účinky,…

Čítajte viac

Tmavý čaj

Tmavý čaj

Tmavý čaj – čín. Hei Cha. Kategória tmavého čaju zahŕňa veľké množstvo rôznych druhov z rôznych oblastí. Všetky typy však spája dodatočná fermentácia, ktorou sa premieňajú látky obsiahnuté v čajových lístkoch zodpovedné za chuťové, aromatické a liečivé vlastnosti takéhoto čaju. Dodatočná fermentácia môže byť prirodzená a umelá. Prirodzene čaj zrie časom a vo vhodných podmienkach vlhkosti a teploty vzduchu, prístupu svetla, kyslíka a mikroorganizmov.  Umelá, urýchlená fermentácia sa…

Čítajte viac

Oolong

Oolong

Oolong – čín. Wu Long Cha je čaj, ktorý sa mierou oxidácie nachádza niekde medzi zeleným a čiernym čajom. Nazýva sa tiež polo-zeleným. Lístky čajovníka sa po zbere nechajú zavädnúť, zoxidovať do požadovaného stupňa a po vytriedení sa hnetú a pečú. Hnetenie a pečenie sa opakuje podľa typu čaju viackrát. Oolongy poznáme viac i menej oxidované, podľa toho sa aj ich farba približuje…

Čítajte viac

Červený čaj

Červený čaj

Červený čaj – čín. Hong Cha v Európe tiež čierny, sa zjednodušene povedané vyrába buď celolistový, alebo lámaný. Postup výroby celolistového čierneho čaju je zčasti podobný ako pri zelenom čaji. Podstatný rozdiel nastáva po zavädnutí lístkov, kedy sa oxidácia nezastavuje, ale naopak sa necháva plne prebehnúť. Na urýchlenie tohto procesu sa môžu používať stroje – tzv. rollery, v ktorých sa lístky hnetú, čoho dôsledkom je…

Čítajte viac

Biely čaj

Biely čaj

Predaj bieleho čaju Biely čaj (čín. Bai Cha) je výsledkom najjednoduchšieho spôsobu spracovania čajových lístkov. Lístky sa po zbere nechajú najprv zavädnúť a potom sa pomaly sušia do požadovaného stupňa. Tradične sa čaj suší na slnku dva až tri dni. Tento spôsob však podmieňuje množstvo predpokladov: klimatické podmienky, množstvo spracovávanej suroviny, skúsenosti producenta a pod. Pri masovej produkcii sa tieto vonkajšie podmienky…

Čítajte viac