Príprava čaju

O čaji, príprava a účinky

O čaji, príprava a účinky

Pre dnešný svet objavil čaj, už skoro pred 5000 rokmi, Božský Oráč (čín. Shen Nong). Tiež ľudí naučil obrábať pôdu a používať rastliny ako liečivá. Bol jedným z troch legendárnych cisárov a je považovaný za zakladateľa tradičnej čínskej medicíny. Často vyobrazený ako rohatý, zarastený starec, odetý v perí a listoch, ochutnávajúci rôzne byliny, ktorých účinky takto sám na sebe skúšal. Traduje sa, že raz požil…

Čítajte viac

Čajovňa Božský Oráč

Čajovňa Božský Oráč

Obchod s čajom a čajovým príslušenstvom – Prezentácia čajovej kultúry a zvyklostí – Pravý čaj / keramika / byliny Denne otvorený obchod s čajom, exotickými bylinami, kávou, čajovým príslušenstvom a keramikou. V našej čajovni sa dá každý nami predávaný produkt ochutnať a vyskúšať. Čaje a čajoviny podávame z filtrovanej vody, klasickým aj tradičným čínskym spôsobom. Na váhu predávame čaje a byliny balené…

Čítajte viac

Príprava čaju

Príprava čaju

Základné pravidlo prípravy čaju je, že žiadne pravidlá neexistujú a každý si pripravuje čaj podľa svojej chuti a vkusu. V každom prípade je však možné usmerniť a odporučiť určité postupy, ako si ten-ktorý čaj najlepšie, respektíve najefektívnejšie pripravíme a vychutnáme. Voda Podľa starého čínskeho príslovia je voda považovaná za „ matku čaju“. Nakoľko voda tvorí neoddeliteľnú súčasť pripravovaného nápoja, je dôležité dbať na jej kvalitu.…

Čítajte viac

Zelený čaj

Zelený čaj

Predaj zeleneho čaju Zelený čaj – čín. Lu Cha. Lístky čajovníka určeného na výrobu zeleného čaju sa po zbere nechajú najprv zavädnúť, potom sa vystavia vysokej teplote najčastejšie buď na kovovej panvici, alebo prostredníctvom vodnej pary, čoho dôsledkom je zastavenie enzymatickej aktivity a oxidácie bunkových štiav, ku ktorej by inak došlo prostredníctvom ich styku so vzdušným kyslíkom. Po tomto kroku môže…

Čítajte viac

Žltý čaj

Žltý čaj

Predaj žltého čaju Žltý čaj – čín. Huang Cha. Žltý čaj sa získava podobne ako čaj zelený, avšak po tepelnom spracovaní sa lístky v malých dávkach zabalia do vlhkej textílie a nechajú sa krátku dobu takto zrieť. Čaj tak získa špecifickú chuť a vôňu. Jediným komerčným producentom je Čína.   Ako si takýto čaj čo najefektívnejšie pripravíme, aby sme dosiahli požadované účinky,…

Čítajte viac

Shi Kun Mu Classic Tea Culture – značka čaju

Shi Kun Mu Classic Tea Culture – značka čaju

Shi Kun Mu Classic Tea Culture je značka, pod ktorou produkuje čaj a šíri čajovú kultúru pán menom Shi Kun Mu. Kladie dôraz na tradičné postupy spracovania, čistý – ekologicky pestovaný čaj a udržateľné pestovanie čajovníkov s ohľadom na prírodu a ľudí, ktorý čajovníky obhospodarujú. Jeho čaje – najmä tmavé čaje typu Pu’er sú výnimočným príkladom kvality a vyvážeností čajovej energie…

Čítajte viac

Biely čaj

Biely čaj

Predaj bieleho čaju Biely čaj (čín. Bai Cha) je výsledkom najjednoduchšieho spôsobu spracovania čajových lístkov. Lístky sa po zbere nechajú najprv zavädnúť a potom sa pomaly sušia do požadovaného stupňa. Tradične sa čaj suší na slnku dva až tri dni. Tento spôsob však podmieňuje množstvo predpokladov: klimatické podmienky, množstvo spracovávanej suroviny, skúsenosti producenta a pod. Pri masovej produkcii sa tieto vonkajšie podmienky…

Čítajte viac