Predaj bieleho čaju

Biely čaj čín. Bai Cha je výsledkom najjednoduchšieho spôsobu spracovania čajových lístkov. Listy sa po zbere nechajú najprv zavädnúť a potom sa pomaly sušia do požadovaného stupňa. Tradične sa čaj suší na slnku dva až tri dni. Tento spôsob však podmieňuje množstvo predpokladov: klimatické podmienky, množstvo spracovávanej suroviny, skúsenosti producenta a pod. Pri masovej produkcii sa tieto vonkajšie podmienky eliminujú sušením v klimatizovaných halách za použitia strojov. Biely čaj je mierne oxidovaný, čo je dôsledkom postupného, voľného usušenia. Tradične sa produkuje v Číne, v súčasnej dobe sa však vyrába aj v Nepále a indickom Darjeelingu.

Ako si takýto čaj čo najefektívnejšie pripravíme, aby sme dosiahli požadované účinky chuť a arómu?

Biely čaj

Biele čaje sa z hľadiska prípravy dajú rozdeliť do dvoch kategórií a to na Bai Ye Cha a Bai Ya Cha. Bai Ye Cha – Ye – lístok po čínsky, to znamená biele čaje obsahujúce primárne čajové lístky s rôznym podielom púčikov. Bai Ya Cha – Ya – púčik po čínsky, to znamená biele čaje, ktoré obsahujú výhradne čajové púčiky – najmladšie, ešte neotvorené čajové lístky.

 

Bai Ya Cha

 

1. Bai Ya Cha, teda čaje ako Bai Hao Yin Zhenje vhodné pred prvým nálevom prepláchnuť uvarenou vodou ochladenou na približne 60 stupňov Celzia, aby sa hutné púčiky takpovediac “prebudili” a čaj sa lúhoval rovnomerne od prvého nálevu.

Odporúčaná príprava: Použijeme 7– 8 gramov čajových lístkov na 150 ml vody. Prvý nálev: 80°C / 20 – 30 sekúnd. Druhý až štvrtý nálev: 70 – 80° C / 15 – 20 sekúnd. Každý ďalší nálev jemne zvyšujeme teplotu vody, rádovo o 5 stupňov a predlžujeme dobu lúhovania o 10 sekúnd.

 

2. Bai Ye Cha, biele čaje obsahujúce lístky ako aj rôzny podiel púčikov pripravujeme o niečo šetrnejšie, keďže sa oveľa jednoduchšie lúhujú.

Odporúčaná príprava: Použijeme 7– 8 gramov čajových lístkov na 150 ml vody. Prvý nálev: 70 stupňov C / 20 – 25 sekúnd. Druhý až štvrtý nálev: 70 stupňov C / 15 – 25 sekúnd. Každý ďalší nálev zvyšujeme teplotu vody, rádovo o 5 až 10 stupňov C a / alebo predlžujeme dobu lúhovania o 10 sekúnd.