Biely čaj čín. Bai Cha je výsledkom najjednoduchšieho spôsobu spracovania čajových lístkov. Listy sa po zbere nechajú najprv zavädnúť a potom sa pomaly sušia do požadovaného stupňa. Tradične sa čaj suší na slnku dva až tri dni. Tento spôsob však podmieňuje množstvo predpokladov: klimatické podmienky, množstvo spracovávanej suroviny, skúsenosti producenta a pod. Pri masovej produkcii sa tieto vonkajšie podmienky eliminujú sušením v klimatizovaných halách za použitia strojov. Biely čaj je mierne oxidovaný, čo je dôsledkom postupného, voľného usušenia. Tradične sa produkuje v Číne, v súčasnej dobe sa však vyrába aj v Nepále a indickom Darjeelingu.
Ako si takýto čaj čo najefektívnejšie pripravíme, aby sme dosiahli požadované účinky chuť a arómu?
1. Bai Ya Cha, teda čaje ako Bai Hao Yin Zhen, je vhodné pred prvým nálevom prepláchnuť uvarenou vodou ochladenou na približne 60 stupňov Celzia, aby sa hutné púčiky takpovediac “prebudili” a čaj sa lúhoval rovnomerne od prvého nálevu.
Odporúčaná príprava: Použijeme 7– 8 gramov čajových lístkov na 150 ml vody. Prvý nálev: 80°C / 20 – 30 sekúnd. Druhý až štvrtý nálev: 70 – 80° C / 15 – 20 sekúnd. Každý ďalší nálev jemne zvyšujeme teplotu vody, rádovo o 5 stupňov a predlžujeme dobu lúhovania o 10 sekúnd.
2. Bai Ye Cha, biele čaje obsahujúce lístky ako aj rôzny podiel púčikov pripravujeme o niečo šetrnejšie, keďže sa oveľa jednoduchšie lúhujú.
Odporúčaná príprava: Použijeme 7– 8 gramov čajových lístkov na 150 ml vody. Prvý nálev: 70 stupňov C / 20 – 25 sekúnd. Druhý až štvrtý nálev: 70 stupňov C / 15 – 25 sekúnd. Každý ďalší nálev zvyšujeme teplotu vody, rádovo o 5 až 10 stupňov C a / alebo predlžujeme dobu lúhovania o 10 sekúnd.