Predaj žltého čaju

Žltý čaj – čín. Huang Cha. Žltý čaj sa získava podobne ako čaj zelený, avšak po tepelnom spracovaní sa lístky v malých dávkach zabalia do vlhkej textílie a nechajú sa krátku dobu takto zrieť. Čaj tak získa špecifickú chuť a vôňu. Jediným komerčným producentom je Čína.

 

Ako si takýto čaj čo najefektívnejšie pripravíme, aby sme dosiahli požadované účinky, chuť a arómu?

Žltý čajV procese výroby žltého čaju existuje krok (typ fermentácie), ktorý odstráni trpkosť zelených čajov a vyzdvihne horko-sladké tóny. V podstate sa príprava veľmi nelíši od prípravy zeleného čaju, akurát je tu viac miesta na experimentovanie – hlavne kvalitný žltý čaj zvládne aj vyššie teploty a dlhšie lúhovanie. Avšak je potrebné rátať s veľmi výraznou chuťou a silou, nakoľko sa väčšina žltých čajov vyrába z púčikov a najmladších čajových lístkov s vysokým obsahom kofeínu, teobromínu, teofylínu a L-teanínu.

Odporúčaná príprava:
Použijeme 7– 8 gramov čajových lístkov na 150 ml vody. Prvý nálev: 70° C / 20 – 30 sekúnd. Druhý až štvrtý nálev: 60 – 70 °C / 15 – 20 sekúnd. Každý ďalší nálev jemne zvyšujeme teplotu vody, rádovo o 5 stupňov a predlžujeme dobu lúhovania o 10 sekúnd. Najistejšie je, aspoň zo začiatku, správať sa k žltým čajom podobne ako k zeleným.

 

Žltý čajŽltý čajŽltý čaj