Pu’er patrí do kategórie tmavého čaju a rozoznávame pri ňom dva druhy: svetlý (čín. Sheng) a tmavý (čín. Shu). Pri oboch je zo začiatku postup spracovania rovnaký: zavädnutie, zastavenie oxidácie teplom a dosušenie. Od tohto bodu sa postup ďalšieho spracovania líši – pri Sheng-u sa lístky naparia, aby získali pružnosť a následne sa lisujú do rôznych tvarov. Takto upravený čaj sa môže piť hneď, ale jeho chuť zamlada je príliš surová, preto sa necháva čerstvý Pu’er zrieť – prirodzene fermentovať. Časom sa drsné chute čaju uhladia a zjemnia za predpokladu, že bol zlisovaný kvalitný materiál. V 70. rokoch 20. storočia preto Číňania vyvinuli metódu umelej dodatočnej fermentácie, ktorej výsledkom je tmavá forma čaju Pu’er. Ten sa vyrába podobne ako Sheng Pu’er s tým rozdielom, že po sušení sa lístie navlhčí a navŕši na asi metrovú kopu, zakryje sa a za občasného premiešania sa nechá intenzívne fermentovať zhruba mesiac, mesiac a pol. Po tomto kroku sa lístky môžu zlisovať. Pri Shu Pu’er-i nedochádza vekom k tak radikálnej premene chuti ako pri svetlej forme, ktorá je ako nová v podstate ešte stále zeleným čajom. Produkcia čaju typu Pu’er je výhradne unikátom čínskej provincie Yunnan.

About Božský Oráč
V našej ponuke nájdete mnoho zaujímavých pravých čajov z celého sveta ako aj iných exotických byliniek. Snažíme sa ponúkať autentické produkty podávané tradičnými spôsobmi prípravy. Sme priamym dovozcom čaju a čajového príslušenstva z krajín pôvodu na Slovensko. Aktívne vstupujeme do selekčného procesu a prvoradým kritériom je pre nás pomer kvality a ceny. Čajom sa zaoberáme už viac ako 15 rokov a radi by sme pomohli ľuďom pochopiť, že dobrý čaj sa dá piť každý deň. Osobne sme navštívili napríklad Čínu, Indiu alebo Taiwan. Chceme podávať čo najautentickejšie informácie o našich produktoch a ponúkať len to, čo sami pijeme alebo používame. Radi sa zúčastňujeme rôznych podujatí, kde máme možnosť piť s ľuďmi dobrý čaj, porozprávať sa o ňom a vysvetliť, prečo nás tak oslovil. Ak by ste aj Vy mali záujem o ochutnávku nášho čaju, ukážku rôznych spôsobov prípravy čaju, alebo o hlbšie preniknutie do čajovej kultúry, budeme veľmi radi, ak nás oslovíte.
View all posts by Božský Oráč