Predaj pueru

Pu’er patrí do kategórie tmavého čaju a rozoznávame pri ňom dva druhy: svetlý (čín. Sheng) a tmavý (čín. Shu). Pri oboch je zo začiatku postup spracovania rovnaký: zavädnutie, zastavenie oxidácie teplom a dosušenie. Od tohto bodu sa postup ďalšieho spracovania líši – pri Sheng-u sa lístky naparia, aby získali pružnosť a následne sa lisujú do rôznych tvarov. Takto upravený čaj sa môže piť hneď, ale jeho chuť zamlada je príliš surová, preto sa necháva čerstvý Pu’er zrieť – prirodzene fermentovať. Časom sa drsné chute čaju uhladia a zjemnia za predpokladu, že bol zlisovaný kvalitný materiál. V 70. rokoch 20. storočia preto Číňania vyvinuli metódu umelej dodatočnej fermentácie, ktorej výsledkom je tmavá forma čaju Pu’er. Ten sa vyrába podobne ako Sheng Pu’er s tým rozdielom, že po sušení sa lístie navlhčí a navŕši na asi metrovú kopu, zakryje sa a za občasného premiešania sa nechá intenzívne fermentovať zhruba mesiac, mesiac a pol. Po tomto kroku sa lístky môžu zlisovať. Pri Shu Pu’er-i nedochádza vekom k tak radikálnej premene chuti ako pri svetlej forme, ktorá je ako nová v podstate ešte stále zeleným čajom. Produkcia čaju typu Pu’er je výhradne unikátom čínskej provincie Yunnan.