Vážení zákazníci dovoľujeme si Vás upozorniť, že všetky objednávky zadané od 19. júla do 4. augusta budú zasielané až 5. augusta 2024. Ďakujeme za pochopenie!

Japonský zelený čaj

História japonského čaju sa začala v ôsmom storočí, kedy sa počas diplomatickej misie do Číny podarilo dvom japonským budhistickým mníchom, Kukai a Saicho, doniesť prvé semienka čajovníka do Japonska. Pestovanie a produkcia čaju bola v tom čase úzko prepojená s budhistickými kláštormi, najmä okolo mesta Kyoto v regióne Uji.

Japonský zelený čaj sa v zásade rozdeľuje na dva typy, a to:

Ryokucha, 緑茶 – doslova zelený čaj a Matcha 抹茶 – doslova práškový čaj.

Spracovanie japonského čaju Ryokucha

Naparovanie – pozbierané čajové lístky sa po zbere vystavia horúcj vodnej pare po dobu od 30 do 60 sekúnd čím sa zastaví v čajových lístkoch oxidácia a zakonzervuje sa ich zelený charakter

Hnetenie – mechanické rozrušovanie bunkových stien čajových lístkov za účelom zníženia obsahu vody v lístkoch na 25%, zároveň sa lístky zvláčnia a pri lúhovaní sa tak budú látky v nich obsiahnuté rovnomerne uvoľňovať do vody

Tvarovanie – tvarovaním sa dosiahne charakteristický ihličkovitý tvar čajových lístkov a zároveň sa obsah vody zníži na 12%

Sušenie – zníženie obsahu vody v čajových lístkoch na približne 5%

Výsledkom tohto procesu je čajo zvaný Aracha 荒茶 – doslova hrubý čaj, ten sa následne triedi podľa veľkosti, tvaru a kvality lístkov, ktoré sa potom použijú na jednotlivé typy zeleného celolistového čaju ako Sencha, Gyokuro, Kukicha, Genmaicha a pod.

Práškový zelený čaj Matcha

Proces produkcie čaju Matcha začína už na čajovníkoch, kedy sa 20 až 30 dní pred zberom čajové kríky zatienia a tým sa vybudí v čajových lístkoch zvýšenie koncetrácie žiadaných látok zodpovedných za chuťovo-aromatické vlastnosti ako aj za výživovú hodnotu. Následne po zbere sa lístky vystavia horúcej pare, ktorá ich zakonzervuje a zastaví oxidačné procesy – teda čaj ostáva zelený. Voľne dosušený nepodstupuje tento čaj hnetenie ako je to pri ostatných druhoch japonských čajov – takýto produkt nazáva Tencha /碾茶/. Tencha sa pred namletím zbaví žilnatiny a tak sa pomaly melie na čajovýc prášok – Matcha 抹茶 .