2025 Dong Ting Bi Luo Chun zelený čaj

2025 Dong Ting Bi Luo Chun

Jeden z najslávnejších čínskych zelených čajov dopestovaný vo východnej časti kopcov známych ako Dong Ting Shan, tiahnucich sa okolo jazera Tai. Lístky pochádzajú z pôvodného kultivaru čajovníka Dong Ting Qun Ti. „Slimáčiky zelenej jari“ (čín. Bi Luo Chun) boli pôvodne nazývané Xia Sha Ren Xiang – teda „Nasmrť ohromujúca vôňa“ – čo niečo napovedá o jedinečnom charaktere tohto výnimočného čaju.

Produkcia: 1.- 2. apríl 2025

Oblasť: okres Wuzhong ~ prefektúra Suzhou ~ provincia Jiangsu ~ Čína

Producent: Suzhou Xishan Tea Factory

Bi Luo Chun tiež známi aj ako Pi Lo Chun by sme mohli z čínštiny preložiť ako „Slimáčiky zelenej jary“. Ako meno čaju napovedá, čajové lístky sú stočené do špirálok, ktoré pripomínajú slimačie ulitky. Podľa kroniky Ye Shi Da Guan z dynastie Qing (1644-1911), sa cisár Kangxi počas návštevy Veľkého jazera (čín. Tai太 Hu湖) – oblasti, kde sa tento čaj tradične pestuje a dorába – rozhodol premenovať tento čaj z pôvodného ľudového názvu „Na smrť ohromujúca vôňa“ (čín. Xia Sha Ren Xiang), na dnešný viac poetický a cisárskeho dvora hodný názov.

Jadrová oblasť pestovania a dorábania čaju Bi Luo Chun je hora Dong Ting pri Veľkom jazere (čín. Tai Hu) v provincii Jiangsu, ktorá je dnes chránenou oblasťou prírodného a kultúrneho významu. Neskôr sa vďaka svojej popularite tento čaj začal pestovať aj iných častiach tohto kraja ako napríklad Yi Xing, Li Yang, Li Shui a Gao Chun. Od autentického čaju Bi Luo Chun z hory Dong Ting sa jeho bratranci líšia najmä väčším listom a menej delikátnou chuťou a arómou.

Kultivar: Dong洞 Ting庭 Qun體 Ti体 – Pôvodný domáci kultivar pre oblasť Veľkého jazera (čín. Tai太 Hu湖).

Zber: 1.-2. apríl 2025 (3 dni pred sviatkom Qing清 Ming明)

Spracovanie: Zber (čín. Cai採 Zhai摘) – Zavädanie (čín. Wei萎 Dao凋) – Tvarovanie (čín. Li理 Tiao条) – Praženie vo woku (čín. Chao炒 Qing青)

Jeden z mnohých príbehov hovorí, že čaj Bi Luo Chun vznikol v chráme Ling Yuan na vrchu Bi Luo podľa, ktorého aj dostal pomenovanie už spomínaným cisárom Kangxi a stal sa čajom hodným cisárskeho dvora. Iná legenda rozpráva príbeh o dievčati menom Bi Luo, ktorá bola sľúbená Dračiemu kráľovy z Veľkého jazera potom ako Dračí kráľ zabil jej milého. Smutné dievča sa uplakalo a nakoniec skonalo, avšak nasledujúcu jar (čín. Chun), vyrašili z čajového stromčeka polievaného jej slzami lístky, z ktorých sa začal vyrábať Bi Luo Chun.

16,90  /50g

Často kladené otázky

Ako rýchlo mi bude čaj doručený?

Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.

Ako pripraviť pravý čaj?

Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:

Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.

Je možné čaj lúhovať viackrát?

Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.

Ako dlho čaj vydrží?

Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.

Je čaj vhodný aj na každodenné pitie?

Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.

Musím použiť špeciálnu kanvicu alebo čajník?

Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.