2025 Taiping Hou Kui zelený čaj
2025 Taiping Hou Kui
V doslovnom preklade „Opičí kráľ z Taiping-u“, je čínsky zelený čaj pochádzajúci z okolia mesta Xinming. Lístky boli pozbierané z veľkolistého kultivaru Shi Da Ye, ktorý sa vyznačuje veľkými, až 6 centimetrovými lístkami. Zbierajú sa púčik a tri nasledujúce čajové lístky, z ktorých je pri spracovaní jeden odstránený, následne sa pražia na panvici a tri krát po sebe pečú a tvarujú do podoby pripomínajúcej meč či kopiju.
Produkcia: stred apríla 2025
Oblasť: okres Taiping ~ prefektúra Huangshan ~ provincia Anhui ~ Čína
Producent: Huangshan Fulu Tea Factory
Aj keď je Tai太 Ping平 Hou猴 Kui魁 jeden z najmladších zástupcov zelených čínskych čajov, bol vôbec prvým, ktorý získal medzinárodné uznanie, keď v roku 1915 získal zlatú medailu na celosvetovej výstave v Paname. Jeho názov sa často prekladá ako „Opičí náčelník z Taiping-u“, avšak akokoľvek poeticky znie takýto preklad skutočnosť môže byť oveľa prozaickejšia. V okrese Taiping sa dlhodobo produkoval čaj, ktorý ľudia pre svoj charakteristický vzhľad, nazývali Jian尖 Cha茶– „Špicatý čaj“ . Začiatkom dvadsiateho storočia sa však jeden pestovateľ a producent čaju, pán menom Wang Kui Cheng, rozhodol vylepšiť svoj produkt a tak vybral najkrajšie čajové lístky, ktoré namiesto obyčajného skrútenia ako pri bežnom „Špicatom čaji“, stlačil počas pečenia medzi dve sitá. Tým pádom sa lístky sploštili, stenčili a narovnali, dôsledkom čoho nie je len unikátny vzhľad ale najmä to, že lístky thoto čaju sa po zaliati horúcou vodou lúhujú obzvlášť rýchlo a tak veľmi rovnomerne uvoľňujú svoju intenzívnu chuť a vôňu. Takže Tai Ping Hou Kui – TAI PING je meno okresu kde leží dedina HOU Keng z kade pochádzal a kde pôsobil pán Wang KUI Cheng.
V súčasnosti najvyhlásenejší Taiping Hou Kui pochádza z okresu Taiping v oblasti Žltých hôr (čín. Huang黄 Shan山). V okrese Taiping sa nachádza mestečko Xinming, ktoré zahŕňa tri hlavné produkčné oblasti: Houkeng, Hougang a Yajiacun. Lístky čaju Hou Kui sú vďaka svojmu tvaru známe ako „Dve čepele a jedna žrď“ – dva rovné, dlhé lístky a jeden veľký nerozvinutý púčik obsypaný striebristými chĺpkami. Tradične popečené lístky majú tmavozelenú farbu s jemným červenkastým žilkovaním.
Čajové výhonky Hou Kui môžu dosahovať dĺžku až pätnásť centimetrov. Zbierajú sa z kultivaru Shi柿 Da大Ye葉 stredne veľkolistého kultivaru čajovníka, ktorý je charakteristický pre provinciu Anhui. Nálevy sa vyznačujú výraznou vôňou a plnou chuťou. Taiping Hou Kui je špecifický jedinečnou dochuťou v čínštine zvanou Hou喉 Yun韵 – doslova „Hrdelný verš“ – pocit v hrdle po prehltnutí čaju odlišný od chuti a vône.
Kultivar: Shi柿 Da大 Ye葉– Doslova „Hurmikaki veľký list“ je kultivar zaujímavý práve svojou schopnosťou produkovať veľmi veľké, ale krehké a jemné, mladé výhonky a lístky.
Zber: stred apríla 2025
Spracovanie: Zber (čín. Cai採 Zhai摘) – Zavädanie (čín. Wei萎 Dao凋) – Zastavenie oxidácie (čín. Sha殺 Qing青) – 1. Pečenie (čín. Hong烘Qing青) – 2. Pečenie (čín. Hong烘Qing青) – 3. Pečenie (čín. Hong烘Qing青)
Ponúkaný Taiping Hou Kui pochádza z jadrovej oblasti pestovania tohto čaju, z Houkeng –u, ktorý leží na úpätí Žltých hôr. Konkrétne z časti Houkeng-u zvanej Feng Huang Jian – „Fénixov zobák“. Jednotlivé čajové lístky merajú až šesť centimetrov a vydajú mnoho nálevov intenzívnej chuti a vône. Zaujímavou prípravou, ktorú Číňania nazývajú „Tanec fénixa“ – zaliatím horúcou vodou vo vysokom sklenenom pohári – môže naplno vyniknúť aj estetická stránka tohto unikátneho čaju.
15,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
