2015 Sun Yi Shun Mao Jian Liu‘An tmavý čaj
2015 Sun Yi Shun Mao Jian Liu‘An hei Cha
Tmavý čaj typu Liu-An – tiež známy v kantónštine ako Luk On resp. Luk An. Tradične sa tento čaj dorába v okolí dedín Rongkou a Luxi v okrese Qimen. Vyberaný jarný zber prvej triedy (čín. Mao Jian – obsahuje najmladšie lístky s vysokým podielom púčikov – doslova „Páperistý vrcholček“) malolistej odrody čajovníka pozbieraný počas obdobia ‚Obilného dažďa‘ (čín. Gu Yu), ktoré trvá približne od 5. do 20. apríla. Po pečení na miernom ohni a naparovaní bol ľahko natlačený do 250 gramových bambusových košíkov vystlaných bambusovým šúpolím, kde pomaly vyzrieva už viac ako 5 rokov. Často sa kúsky tejto bambusovej „kôry“ lúhujú spolu s čajovými lístkami aby vyzdvihli chuť pripraveného čaju. Vyrobený čajovou továrňou Sun Yi Shun, ktorá prebrala svoj názov od pôvodnej, už zaniknutej slávnej značky. V tradičnej čínskej medicíne naberá zretím tento čaj povahu Yin a s ňou aj jej chladivé účinky. Jeho hlavná úloha spočíva v posilňujúcom efekte na ostatné prijímané liečivá ako aj na celý imunitný systém.
Produkcia: stred apríla 2015
Oblasť: okres Qimen, prefektúra Huangshan, provincia Anhui, Čína
13,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
