2009 Shi Kun Mu Lao Ban Zhang / Nan Nuo Gu Shu Pu’er Bing Cha tmavý čaj

2009 Shi Kun Mu Lao Ban Zhang / Nan Nuo Gu Shu Pu’er Bing Cha 357g

Skoré marcové zbery z dvoch, pre svoje výnimočné podmienky pre pestovanie čaju, vyhlásených oblastí – dedina Lao Ban Zhang a čajová hora Nan Nuo. Špeciálny „blend” – zmes materiálu pozostávajúceho z čajových lístkov pochádzajúcich zo starých čajových stromov (čín. Gu Shu). Pozbierané boli na jar v roku 2007. Po krátkom, dvojročnom, odležaní a vyzretí v sklade neďaleko mesta Menghai, bola Mao Cha (z čín. Mao Cha – doslova nedorobený čaj, predprodukt tmavých čajov typu Pu’er) rovnomerne namiešaná a kameňom nalisovaná do klasických 357 gramových čajových koláčov (čín. Bing Cha).

Spolu s dvoma 100 gramovými tehličkami Yi Wu Gu Shu a Jing Mai Gu Shu tvorí tento čaj špeciálnu edíciu pripomínajúcu desiate výročie založenia značky majstra Shi Kun Mu – Klasickej kultúry čaju Pu’er. Čaje v rámci tejto edície sú vhodné na študijné účely charakteristík jednotlivých čajových oblastí. Reprezentované sú tým najlepším materiálom zo starobylých čajových stromov a ich charakteristickej čajovej energie (čín. Cha Qi). Čaj zrel skoro 10 rokov priamo doma u pána Shi Kun Mu v meste Kaoshiung na juhu Taiwanu, kde celoročne panujú pomerne ideálne podmienky vlhkosti a teploty vzduchu.

Produkcia: zber koniec marca 2007, lisovanie 2009

Oblasť: Lao Ban Zhang a Nan Nuo, Menghai, Xishuangbanna, Yunnan, Čína

19,90  /7g 7g

Často kladené otázky

Ako rýchlo mi bude čaj doručený?

Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.

Ako pripraviť pravý čaj?

Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:

Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.

Je možné čaj lúhovať viackrát?

Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.

Ako dlho čaj vydrží?

Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.

Je čaj vhodný aj na každodenné pitie?

Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.

Musím použiť špeciálnu kanvicu alebo čajník?

Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.