2014 Shi Kun Mu Menghai „Xi Yue Jin” Xiao Zhuan Cha tmavý čaj
2014 Shi Kun Mu Menghai „Xi Yue Jin” Xiao Zhuan Cha 5g
Zmes troch tried čajových lístkov z jarného zberu z čajových sadov okresu Menghai. Materiál pochádza z ekologicky pestovaných voľne rastúcich čajovníkov a bol fermentovaný a lisovaný neďaleko mesta Menghai. Malinké, 5 gramové čajové tehličky (čín. Xiao Zhuan Cha) nezaostávajú kvalitou za svojimi väčšími alternatívami, skôr umožňujú jednoduchšiu manipuláciu a praktickejšie dávkovanie. Lisovanie je mierne a tehlička sa po krátkom preplachu lúhuje rovnomerne už od prvého nálevu. Hodí sa najmä na intenzívne dlhé lúhovanie vo väčšom objeme vody a pri vysokej teplote, kedy z nej vieme dostať pár plných nálevov. „Xi Yue Jin” – „Jemné mesačné zlato”.
Produkcia: zber 2014, fermentácia 2014, lisovanie 2014
Oblasť: Menghai, Xishuangbanna, Yunnan, Čína
2,00 € /5g 5g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
