2017 Xiao Hu Sai Pu‘er Bing Cha tmavý čaj
2017 Xiao Hu Sai Pu‘er Bing Cha
Skoro na jar boli pozbierané čajové lístky zo starších, približne sto ročných čajových stromov. Dedina Xiao Hu Sai a priľahlé čajové záhrady sú známe výskytom mnohých starobylých čajovníkov (čín. Gu Shu) lokálnej veľko-listej variety, ktorá má svojský charakter osobitý práve pre okres Mengku. Mladé púčiky sú posiaté striebristými chĺpkami a sú šťavnaté – mohutnejšej stavby. Tento, už nie tak mladý, prirodzene zrejúci Pu‘er (čín. Sheng Pu‘er Cha) je výrazný a silný čaj s dobrým potenciálom ďalšieho vyzrievania.
Produkcia: stred marca 2017
Oblasť: Mengku, Lincang, Yunnan, Čína
8,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
