2017 Bing Dao Gu Shu Huang Pian Pu‘er Zhuan Cha tmavý čaj
2017 Bing Dao Gu Shu Huang Pian Pu‘er Zhuan Cha 500g
Bing Dao, doslova ľadový ostrov, je oblasť s mnohými čajovými záhradami so skoro 500 ročnou históriou. V nadmorskej výške okolo 2200 m.n.m. tu rastú mnohe starobylé čajové stromy (čín. Gu Shu) lokálnej veľkolistej variety čajovníka. Materiál na ponúkaný čaj bol na jar pozbieraný z viac než 200 ročných čajovníkov. Vyberané boli staršie a väčšie lístky, ktoré sa pri štandardných produkciách nepoužívajú a tým pádom ich cena je ďaleko dostupnejšia. Veľmi príjemný, aj keď mladý Sheng, na celodenné popíjanie no bez prílišného povzbudivého efektu. Huang Pian – „žlté isty“ (rádovo štvrý / piaty list), obsahujú málo kofeínu a chuťovo sú jemnejšie.
Produkcia: stred apríla 2017
Oblasť: Mengku, Lincang, Yunnan, Čína
7,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
