2025 Ujitawara Matcha Kyoto zelený čaj
2025 Ujitawara Matcha Kyoto
Čajové lístky pochádzajú z prvého zberu (jap. Ichibancha), z kultivaru Yabukita, spracované boli v štýle Kyoto – zastavenie oxidácie parou počas 30 sekúnd. Pre zvýšnenie obsahu L – teanínu boli čajovníky 20 až 30 dní pred zberom zatienené metódou Jikagise (tienidlá sú umiestnené priamo na čajovníkoch). Lístky boli po zbere zbavené žilnatiny a pomaly, za studena, namleté na jemný čajový prášok. Tradične sa z tohoto čaju šľahá pena, ktorá sa pije najmä pri japonskom čajovom obrade – Chanoyu. Takýto čaj Matcha je okrem tradičnej prípravy vhodný aj na experimenty v mixológii a kulinárstve.
Produkcia: začiatok mája 2025
Oblasť: Tsuzuki, Kyoto, Kansai, Japonsko
13,90 € /50g 50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
