2024 Ujitawara Inooka Kizu Gyokuro Kyoto zelený čaj
2024 Ujitawara Inooka Kizu Gyokuro Kyoto
Čajové lístky na tento zelený japonský čaj pochádzajú z troch kultivarov vyšľachtených špeciálne na produkciu čaju Gyokuro (slov. Nefritová Rosa) Gokoh, Samidori a Komakage. Čajovníky rástli na kopčeku Inooka pri riečke Kizu, kde by sa dal vystopovať počiatok pestovania a dorábania čaju v okolí Kyóta a tým pádom v celom Japonsku. Čajovníky boli zatienené tradičnou metódou Tana na koštrukcii nad čajovníkmi zavesené bambusové rohože 4 týždne pred zberom. To má za následok niekoľko násobne zvýšenie obsahu aminokyseliny L-teanín, ktorá je zodpovedná za vyhľadávanú sladkastú dochuť zvanú Umami. Takisto je potrebné vyzdvihnúť fakt, že tento čaj sa zbiera len jeden krát do roka a to na jar začiatkom mája tzv. Ichibancha (slov. Prvý zber doslova „Prvý čaj“).
Produkcia: začiatok mája 2024
Oblasť: Tsuzuki, Kyoto, Kansai, Japonsko
Čaj je pôvodne balený v 40 gramových baleniach.
42,00 € /40g 40g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
