2025 Huang Shan Yun Wu zelený čaj
2025 Huang Shan Yun Wu
Zelený čínsky čaj pochádzajúci z lístkov pôvodného Huangshan-ského kultivaru. Oblaky a hmla zo Žltých hôr – ako by sa dal jeho názov preložiť sa považuje za predchodcu slávneho čaju Huang Shan Mao Feng. Vďaka hmlistému počasiu v Žltých horách, ktoré má na čajovníky podobný efekt ako umelé zatieňovanie v Japonsku, má tento čaj zvýšený obsah aminokyseliny L-teanínu.
Produkcia: začiatok apríla 2025
Oblasť: okres Huangshan ~ prefektúra Huangshan ~ provincia Anhui ~ Čína
Producent: Huangshan Fulu Tea Factory
Huang黃 Shan山 Yun云Wu雾 je zelený čínsky čaj pochádzajúci z lístkov pôvodného Huangshan-ského kultivaru. Oblaky a hmla zo Žltých hôr – ako by sa dal jeho názov preložiť sa považuje za predchodcu slávneho čaju Huang黃 Shan山 Mao毛 Feng峰. Čaje typu „Yun Wu“ – teda jednoducho spracovaný zelený čaj tzv. Chao炒 Qing青 Cha茶, sú rozšírené po celej Číne. Jedná sa o veľmi kvalitný a však dostupný čaj, konkrétne zo Žltých hôr.
Kultivar: Huang黃 Shan山 Qun體 Ti体 – Pôvodný domáci kultivar pre oblasť Žltých hôr.
Zber: začiatok apríla 2025
Spracovanie: Zber (čín. Cai採 Zhai摘) – Zavädanie (čín. Wei萎 Dao凋) – Zastavenie oxidácie (čín. Sha殺 Qing青) – Tvarovanie (čín. Li理 Tiao条) – Praženie vo woku (čín. Chao炒 Qing青)
Vďaka hmlistému počasiu v Žltých horách, ktoré má na čajovníky podobný efekt ako umelé zatieňovanie v Japonsku, má tento čaj zvýšený obsah aminokyseliny L-teanínu. Táto látka je okrem špecifickej sladkastej chuti – tzv. Umami (jap. うまみ – doslova chuť/príchuť) – zodpovedná aj za stimulovanie produkcie alfa vĺn v ľudskom mozgu, čo má za následok celkovú relaxáciu a navodenie stavu podobného meditácii.
7,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
