2025 Huang Shan Yun Wu zelený čaj

2025 Huang Shan Yun Wu

Zelený čínsky čaj pochádzajúci z lístkov pôvodného Huangshan-ského kultivaru. Oblaky a hmla zo Žltých hôr – ako by sa dal jeho názov preložiť sa považuje za predchodcu slávneho čaju Huang Shan Mao Feng. Vďaka hmlistému počasiu v Žltých horách, ktoré má na čajovníky podobný efekt ako umelé zatieňovanie v Japonsku, má tento čaj zvýšený obsah aminokyseliny L-teanínu.

Produkcia: začiatok apríla 2025

Oblasť: okres Huangshan ~ prefektúra Huangshan ~ provincia Anhui ~ Čína

Producent: Huangshan Fulu Tea Factory

Huang Shan YunWu je zelený čínsky čaj pochádzajúci z lístkov pôvodného Huangshan-ského kultivaru. Oblaky a hmla zo Žltých hôr – ako by sa dal jeho názov preložiť sa považuje za predchodcu slávneho čaju Huang黃 Shan山 Mao毛 Feng峰. Čaje typu „Yun Wu“ – teda jednoducho spracovaný zelený čaj tzv. Chao炒 Qing青 Cha茶, sú rozšírené po celej Číne. Jedná sa o veľmi kvalitný a však dostupný čaj, konkrétne zo Žltých hôr.

Kultivar: Huang黃 Shan山 Qun體 Ti体 – Pôvodný domáci kultivar pre oblasť Žltých hôr.

Zber: začiatok apríla 2025

Spracovanie: Zber (čín. Cai採 Zhai摘) – Zavädanie (čín. Wei萎 Dao凋) – Zastavenie oxidácie (čín. Sha殺 Qing青) – Tvarovanie (čín. Li理 Tiao条) – Praženie vo woku (čín. Chao炒 Qing青)

Vďaka hmlistému počasiu v Žltých horách, ktoré má na čajovníky podobný efekt ako umelé zatieňovanie v Japonsku, má tento čaj zvýšený obsah aminokyseliny L-teanínu. Táto látka je okrem špecifickej sladkastej chuti – tzv. Umami (jap. うまみ – doslova chuť/príchuť) – zodpovedná aj za stimulovanie produkcie alfa vĺn v ľudskom mozgu, čo má za následok celkovú relaxáciu a navodenie stavu podobného meditácii.

7,90  /50g

Často kladené otázky

Ako rýchlo mi bude čaj doručený?

Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.

Ako pripraviť pravý čaj?

Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:

Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.

Je možné čaj lúhovať viackrát?

Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.

Ako dlho čaj vydrží?

Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.

Je čaj vhodný aj na každodenné pitie?

Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.

Musím použiť špeciálnu kanvicu alebo čajník?

Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.