2021 Mengku Najiao Lao Shu Mao Cha tmavý čaj
2021 Mengku Najiao Lao Shu Mao Cha
Najiao je malá dedinka ležiaca na východných svahoch čajovej oblasti známej ako Bing Dao – vďaka svojej vysokej nadmorskej výške zvanej doslova Ľadový ostrov, ležiacej v okrese Mengku, v prefektúre Lincang. Zber prebehol skoro na jar z voľne rastúcich čajových stromov vo vekovom rozsahu približne 80 až 200 rokov (čín. Lao Shu), miestneho veľkolistého kultivaru (čín. Mengku Da Ye Zhong). Tradične spracovaný, jednoduchši čaj s pre Lincang charakteristikou – drsnejšou chuťou a čajovou energiou (čín. Cha Qi). Silne povzbudivý a výdatný čaj typu Mao Cha – predprodukt tmavých čajov typu Pu‘er.
Produkcia: koniec marca 2021
Oblasť: Mengku, Lincang, Yunnan, Čína
6,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
