2019 Ya’an Zhu Kue Zang Cha tmavý čaj
2019 Ya’an Zhu Kue Zang Cha 250g
Zang Cha – doslova Tibetský čaj, je druhom tmavého čaju (čín. Hei Cha), ktorý sa tradične pestuje a dorába v čajových oblastiach ako Da He, Yan Qiao a Yu Cheng Qu nachádzajúcich sa v prefektúre Ya‘an, ktorá priamo hraničí s Tibetom. Používaný materiál pochádza z miestneho domáceho kultivaru čajovníka (čín. Ya‘an Qunti) a prechádza podobným spracovaním ako mnohé ine druhy tmavého čaju, teda rôznymi stupňami fermentácie, lisovaním a následným vyzrievaním. Ponúkaný čaj bol čiastočne nafermentovaný a nalisovaný do 250 gramových kusov obalených bambusom (čín. Zhu Ke). Svojim špecifickým charakterom môže vzdialene pripomínať vyzretejší Pu‘er, alebo starší Liu‘an.
Produkcia: stred apríla 2019
Oblasť: Ya‘an, Sichuan, Čína
9,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
