2006 Yi Wu Pu’er Xiao Zhuan Cha tmavý čaj
2006 Yi Wu Pu’er Xiao Zhuan Cha 50g
Skorý jarný zber zo starých čajových hôr v okolí mestečka Yi Wu v okrese Mengla. Lístky pochádzajú z približne 100 až 300 ročných (čín. Gu Shu), voľne rastúcich čajových stromov pôvodnej veľkolistej Yunnanskej variety. Mao Cha bola tradične na slnku vysušená, ručne vytriedená a následne kameňom silnejšie zlisovaná do neobvykle malého objemu 50 gramových tehličiek (čín. Zhuan Cha). Pôvodné balenie tvoria dve takéto tehličky (každá zabalená osobitne v papieri) a spolu zviazané v bambusovej kôre, ktorá pomáha chrániť čaj počas skladovania a zabezbečuje rovnomerné vyzrievanie. Čaj si po skoro trinástich rokoch tzv. „suchého skladovania“ a vďaka relatívne silnému zlisovaniu zachoval veľa zo svojho pôvodného charakteru.
Produkcia: stred marca 2006
Oblasť: okres Mengla ~ prefektúra Xishuangbanna ~ provincia Yunnan ~ Čína
19,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
