2016 Nantou Dong Ding oolong čaj
2016 Nantou Dong Ding
Vyhlásený taiwanský polozelený čaj pochádza z kraja Nantou z oblasti Zamrznutého vrcholku (čín. Dong Ding). Lístky boli pozbierané z kultivaru Zelené srdce (čín. Qing Xin), ktorý bol asi pred 150 rokmi introdukovaný z čínskej provincie Fujian. Tento kultivar, zvaný tiež Krehká stonka (čín. Rhuan Zhi), sa vyznačuje vláčnosťou a šťavnatosťou svojich lístkov a stoniek, ktoré sa ľahko hnetú a zachovávajú si mnoho chuti a výdatnosti. Čajové lístky boli zoxidované na približne 40% a ako býva zvykom pri tradičných formách tohto čaju boli lístky silnejšie prepečené na uhlí aby sa tak vyzdvihol unikátny chrakter tohto oolongu.
Produkcia: stred mája 2016
Oblasť: Lugu, Nantou, Taiwan
9,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
