2025 Ding Gu Da Fang zelený čaj

2025 Ding Gu Da Fang

Zelený čínsky čaj, ktorého lístky sa zbierajú z pôvodného Huangshan-ského kultivaru v nadmorskej výške viac ako 1000 m.n.m.. Po zavädnutí sa dvakrát na panvici pražia (čín. Chao Ching) a formujú, podobne ako Dračia studňa, do plochého tvaru avšak pri vyššej teplote. Prívlastok Ding Gu (v prenesenom význame slova „z horného konca doliny“) označuje kvalitatívne vyššie sorty tohoto čaju.

Produkcia: koniec marca 2025

Oblasť: okres She ~ prefektúra Huangshan ~ provincia Anhui ~ Čína

Producent: Huangshan Fulu Tea Factory

Ding Gu Da Fang je zelený čínsky čaj, o ktorom legenda vraví, že ho v kláštore na hore Lao老 Zhu竹 ležiacej v časti Žltých hôr (čín. Huang黃 Shan山) zvanej Song鬆 Luo蘿 Shan山, už počas dynastie Ming (1368–1644), pestoval a dorábal mních zvaný Da Fang (doslova „Veľkodušný“). Každému kto navštívil kláštor v týchto horách mních ponúkol tento čaj, ktorý sa tak stal veľmi presláveným, a v dynastii Qing (1644 – 1912) už bol na zozname prestížnych cisárskvch čajov – pocta či skôr daň pre cisársky dvor (čín. Gong贡 Pin品).

Kultivar: Huang黃 Shan山 Qun體 Ti体 – Pôvodný domáci kultivar pre oblasť Žltých hôr.

Zber: koniec marca 2025

Spracovanie: Zber (čín. Cai採 Zhai摘) – Zavädanie (čín. Wei萎 Dao凋) – Zastavenie oxidácie (čín. Sha殺 Qing青) – Tvarovanie (čín. Li理 Tiao条) – 1. Praženie vo woku (čín. Chao炒 Qing青) – 2. Praženie vo woku (čín. Chao炒 Qing青)

Lístky sa zbierajú z pôvodného Huangshan-ského kultivaru v nadmorskej výške viac ako 1000 m.n.m.. Po zavädnutí sa dvakrát na panvici pražia a formujú, podobne ako Dračia studňa do plochého tvaru, avšak pri vyššej teplote a viackrát. V minulosti sa myslelo, že práve Da Fang je predchodcom čaju Dračia studňa (čín. Long Jing), avšak prišlo sa na to, že sa oba čaje vyvinuli nezávisle aj keď sa predpokladá, že práve v horách Song Luo bol vyvinutý špecifický spôsob zastavenia oxidácie čajových lístkov pražením na panvici (čín. Chao炒 Qing青), kde sa pritláčaním rukou o stenu woku zároveň lístky tvarujú. Prívlastok Ding Gu (v prenesenom význame slova „z horného konca doliny“) označuje kvalitatívne vyššie sorty tohoto čaju. Kvalitatívne priemerné sorty čaju Da Fang sa označujú ako Lao Zhu – „Starý bambus“.

10,90  /50g

Často kladené otázky

Ako rýchlo mi bude čaj doručený?

Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.

Ako pripraviť pravý čaj?

Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:

Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.

Je možné čaj lúhovať viackrát?

Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.

Ako dlho čaj vydrží?

Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.

Je čaj vhodný aj na každodenné pitie?

Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.

Musím použiť špeciálnu kanvicu alebo čajník?

Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.