2024 Wu Yi Shan Lao Cong Shui Xian oolong čaj
2024 Wu Yi Shan Lao Cong Shui Xian
Polo-zelený čínsky čaj pestovaný v čajovej oblasti hôr Wu Yi. Lístky boli ručne pozbierané z približne sedemdesiat rokov starých čajových kríkov (čín. Lao Cong) kultivaru Wu Yi Shui Xian, ktorý je jedným najstarších šľachtených odrôd čajovníka. Tento oolong patrí do skupiny takzvaných „Skalných čajov“ (čín. Yan Cha), ktoré sa vyznačujú približne štyridsať percentnou oxidáciou a niekoľkonásobným ručným pečením čajových lístkov – tradične na drevenom uhlí – čo im dáva nezameniteľný charakter a podľa tradičnej čínskej medicíny aj blahodárne zdravotné účinky a to najmä na tráviacu sústavu.
Produkcia: stred mája 2024
Oblasť: okres Wuyishan ~ prefektúra Nanping ~ provincia Fujian ~ Čína
10,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
