2025 Feng Qing Dian Hong 1938 červený čaj

2025 Feng Qing Dian Hong 1938

Táto klasická varieta Yunnanského červeného (čín. Dian Hong) čaju sa produkuje už od roku 1938 a preto sa zvykne označovať aj názvom „Classic 1938“. Zber aj spracovanie prebehlo výhradne ručne bez pomoci „rollerov“ – strojov na hnetenie čajových lístkov. Vyberané boli lístky rovnomerného tvaru v pomere jeden lístok / jeden púčik, približnej dĺžky okolo dvoch centimetrov. Materiál bol pozbieraný na jar a pochádza z veľko-listého Fengqing-ského kultivaru (čín. Feng Qing Da Ye), ktorému vďačí tento čaj za svoj robustný charakter, výdatnosť a výraznú chuť.

Produkcia: stred apríla 2025

Oblasť: okres Fengqing ~ prefektúra Lincang ~ provincia Yunnan ~ Čína

7,90  /50g

Často kladené otázky

Ako rýchlo mi bude čaj doručený?

Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.

Ako pripraviť pravý čaj?

Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:

Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.

Je možné čaj lúhovať viackrát?

Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.

Ako dlho čaj vydrží?

Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.

Je čaj vhodný aj na každodenné pitie?

Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.

Musím použiť špeciálnu kanvicu alebo čajník?

Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.