2025 Huo Shan Huang Cha žltý čaj
2025 Huo Shan Huang Cha
Žltý čaj je vo svojom spracovaní takmer identický so zeleným čajom, až na to, že dochádza k dodatočnému „studenému žltnutiu“ mèn huáng, buď hneď po vychladnutí z woku, keď sú listy horúce a vlhké (čín. shi men), alebo po vyschnutí listov (čín. gan men). Táto fermentáciia za studena a pri relatívne nízkej vlhkosti spôsobuje charakteristické žltnutie. V posledných rokoch čoraz viac ľudí znovu objavuje priaznivé účinky tradičného žltého čaju na trávenie a jeho mierne a nedráždivé vlastnosti pre žalúdok a črevá. Odborníci z Výskumného ústavu čaju v Anhui spolu s pestovateľmi čaju po opakovaných experimentoch spoločne obnovili tradičný výrobný proces žltého čaju Huoshan.
Produkcia: začiatok apríla 2025
Oblasť: okres Huoshan ~ prefektúra Lu´an ~ provincia Anhui ~ Čína
9,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
