2017 Jing Gu Shu Pu‘er Cha Gao tmavý čaj
2017 Jing Gu Shu Pu‘er Cha Gao
Cha Gao – čajová pasta, je v podstate koncentrovaný čajový extrakt. Jej tradícia siaha až do dynastie Tang (618-907). Na výrobu 50 gramov sa použije skoro pol kila suchých čajových lístkov. Pomalým odparovaním vody a za neustáleho miešania sa po dobu až troch dní lístky vyvaria a prebytočná tekutina sa nechá vypariť. Na spodku kotla ostane len hustá tmavá substancia, ktorá sa nechá vychladnúť. Tento koncentrát resp. „čajový bujón“ je potom vhodný na priamu konzumáciu alebo na skladovanie. Je ľaho prenosný a jeho príprava je rýchla. Počas vojenských ťažení bola Cha Gao často súčasťou výbavy čínskych vojakov. Pripravuje sa jednoducho rozpustením v horúcej vode kedy získame jeden intenzívny nálev. Dá sa aj pomaly prelievať cez sitko a pripraviť tak viacej jemnejších šálok čaju. V roku 2017 pozbieraný a nafermentovaný meteriál z čajovej oblasti okresu Jing Gu bol ďalej spracovaný na tento tmavý čajový bujón. Uvedená cena je za jeden kus ~ 0.6 gramu – ekvivalent 6 až 8 gramov čaju.
Produkcia: 2017
Oblasť: Jinggu, Simao, Yunnan, Čína
1,50 € /1g 1g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
