2018 Taoyuan Fu Zhuan Cha tmavý čaj
2018 Taoyuan Fu Zhuan Cha 200g
Jedná sa o špecifický druh tmavého čaju (čín. Hei Cha) nazývaného Fu Zhuan Cha. Pri spracovaní sa listový materiál naočkuje počas dodatočnej fermentácie (čín. Hou Fa Jiao) zmesov vreckatých húb z rodov Aspergillus a Rhizhopus. Medzi inými sa uvádza, že najmä druh Aspergillus cristatus je zodpovedný za premenu zložiek tohto čaju, ako aj za zaujímavý vzhľad pripomínajúci zlaté kvietky (čín. Jin Hua). Dôkladné ručné spracovanie (čín. Shou Zhu) a čas na vyzretie sú dôležitou súčasťou výrobného procesu takéhoto tmavého čaju. Kvalitný materiál pozostávajúci z púčikov a troch nasledujúcich lístkov bol pozbieraný a spracovaný v roku 2018 na severe provincie Hunan. Nalisované boli 200 gramové čajové tehličky (čín. Zhuan Cha).
Produkcia: 9. novembra 2018
Oblasť: Taoyuan, Changde, Hunan, Čína
8,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
