2025 An Ji Bai Cha zelený čaj
2025 An Ji Bai Cha
Vo voľnom preklade „Biely čaj z okresu An Ji“, je v skutočnosti spracovaný ako čaj zelený, no vďaka belavému vzhľadu lístkov odrody čajovníka, z ktorej sa dorába – „Biely list číslo jeden“ (čín. Bai Ye Yi Hao), je takto známy už skoro tisíc rokov. Sezóna zberu lístkov na výrobu tohto čaju sa začína skoro na jar a trvá len veľmi krátku dobu – približne 30 dní. Pozbierané boli dva lístky a ešte neotvorený púčik. Tento čaj sa vyznačuje vysokým obsahom L-teanínu a jemne nasladou chuťou.
Produkcia: 12.- 14. apríl 2025
Oblasť: okres Anji ~ prefektúra Huzhou ~ provincia Zhejiang ~ Čína
Producent: Anji Tianmu Tea Factory
An安 Ji吉 Bai白 Cha茶 sa síce prekladá ako Biely čaj z An Ji, ale v skutočnosti sa spracúvava ako čaj zelený. Pochádza z okresu An Ji v provincii Zhejiang a biela farba v jeho názve sa vzťahuje na belavú farbu jeho zelenkavých lístkov a svetlý výluh z nich pripravený.
Príbeh o čajovníku s nefritovo bielimy lístkami v 900 rokov starej čínskej kronike zvanej Da Guan Cha Lun sa dlho považoval za legendu. Až v osemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia sa v okrese An Ji našiel jeden čajovník zodpovedajúci popisu a dnes je známy ako predok Bieleho čaju z An Ji. Krátko na to bol rozmnožený na praktickú produkciu. Obdobie zberu je pomerne krátke a trvá len niečo okolo mesiaca, keďže skoro na jar akonáhle sa začne otepľovať, lístky sa začnú zelenať. Práve tento kultivar má zaujímavú vlastnosť a to že počas zimy pri teplotách okolo mínus 10 stupňov Celzia, lístky produkujú veľmi málo chlorofylu a zachovávajú si vysoký obsah L-theanínu. Samozrejme pri otepľovaní sa rovnováha preváži na stranu chlorofylu a pomerná koncentrácia L-theanínu prudko klesá. Preto je tento kultivar náročný na pestovanie – respektíve na produkciu čaju An Ji Bai Cha. Po správnom zbere a spracovaní sa púčiky a lístky tohto zeleného čaju javia biele až jemne žlto-zelené.
Kultivar: Bai白 Ye葉 Yi一 Hao號 – Doslova „Biely list číslo jeden“, kultivar špecifický vysokou produkciou L-teanínu a charakteristickou svetlo-zelenou až bielou farbou mladých výhonkov a lístkov.
Zber: 12.- 14. apríl 2025
Spracovanie: Zber (čín. Cai採 Zhai摘) – Zavädanie (čín. Wei萎 Dao凋) – Zastavenie oxidácie (čín. Sha殺 Qing青) – Tvarovanie (Li理 Tiao条) – Praženie vo woku (čín. Chao炒 Qing青)
Lístky boli pozbierané a spracované v tradičnej produkčnej oblasti tohto čaju – v dedine Tian Huan Ping v okrese An Ji.
15,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
