2025 Da Wu Ye Feng Huang Dan Cong oolong čaj
2025 Da Wu Ye Feng Huang Dan Cong
Ponúkaný polo-zelený čínsky čaj bol pozbieraný skoro na jar z čajových stromov pôvodného kultivaru Da Wu Ye (slov. Veľký čierny list), ktorý svojou históriou siaha až do dynastie Song (960-1279) a považuje sa za materský strom (čín. Mu Shu) pre všetky kultivary používané na výrobu polo-zelených čajov typu Dan Cong z pohoria Feng Huang. Lístky boli pozbierané z približne 30 až 50 rokov starých, voľne rastúcich čajovníkov. Citlivé pečenie vyzdvilhlo žiadané charakteristiky chuti a vône, prebehlo ručne tri krát pri teplote okolo 100 až 110 stupňov Celzia, po dobu zhruba 10 minút.
Produkcia: 12. apríla 2025
Oblasť: Chao‘an, Chaozhou, Guangdong, Čína
14,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
