2024 Jinggu Yue Guang Bai Xiao Bing 100g biely čaj

2024 Jinggu Yue Guang Bai Xiao Bing 100g

Relatívne nový druh bieleho čaju nasývaný pre svoje početné striebristé púčiky ako „Biely čaj Mesačného Svitu“ (čín. Yue Guang Bai Cha). Jarné púčiky a lístky boli pozbierané z čajových stromov vo veku od 100 do 300 rokov rastúcich v nadmorskej výške okoo 2200 m.n.m.. Lokálna varieta čajovníka Jinggu Da Bai Cha sa vyznačuje mohutnými a bohato ochlpenými púčikmi a lístkami čo dodáva tomouto čaju nielen jeho špecifický výzor ale aj chuťový profil. Spracovanie prebieha tradičným sušením na slnku, kedy prebehne aj čiastočná (5 – 8%) prirodzená oxidácia. Čaj bol nalisovaný do malých 100 gramových čajových koláčikov (čín. Xiao Bing Cha) a takisto ako väčšina bielych čajov aj tento má potenciál sa pri správnych podmienkach zaujímavo vyvinúť.

Produkcia: začiatok apríla 2024

Oblasť: Jinggu, Simao, Yunnan, Čína

15,00  /100g

Často kladené otázky

Ako rýchlo mi bude čaj doručený?

Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.

Ako pripraviť pravý čaj?

Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:

Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.

Je možné čaj lúhovať viackrát?

Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.

Ako dlho čaj vydrží?

Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.

Je čaj vhodný aj na každodenné pitie?

Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.

Musím použiť špeciálnu kanvicu alebo čajník?

Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.