2024 Jinggu Yue Guang Bai Xiao Bing 100g biely čaj
2024 Jinggu Yue Guang Bai Xiao Bing 100g
Relatívne nový druh bieleho čaju nasývaný pre svoje početné striebristé púčiky ako „Biely čaj Mesačného Svitu“ (čín. Yue Guang Bai Cha). Jarné púčiky a lístky boli pozbierané z čajových stromov vo veku od 100 do 300 rokov rastúcich v nadmorskej výške okoo 2200 m.n.m.. Lokálna varieta čajovníka Jinggu Da Bai Cha sa vyznačuje mohutnými a bohato ochlpenými púčikmi a lístkami čo dodáva tomouto čaju nielen jeho špecifický výzor ale aj chuťový profil. Spracovanie prebieha tradičným sušením na slnku, kedy prebehne aj čiastočná (5 – 8%) prirodzená oxidácia. Čaj bol nalisovaný do malých 100 gramových čajových koláčikov (čín. Xiao Bing Cha) a takisto ako väčšina bielych čajov aj tento má potenciál sa pri správnych podmienkach zaujímavo vyvinúť.
Produkcia: začiatok apríla 2024
Oblasť: Jinggu, Simao, Yunnan, Čína
15,00 € /100g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
