2025 Mingjian Jia Ye Long Wu Long Cha – GABA oolong čaj
2025 Mingjian Jia Ye Long Wu Long Cha
Polo-zelený, na asi 65 percent zoxidovaný a na približne 10 percent popečený, taiwanský čaj typu GABA (čín. Jia Ye Long Cha). Lístky boli pozbierané z kultivaru Si Ji Chun – „Štyri jarné obdobia“, v nadmorskej výške okolo 400 m.n.m.. Spracovanie prebehlo v inertnej dusíkovej atmosfére za účelom zachovania čo najvyššieho obsahu žiadanej bioaktívnej látky: kyseliny gama–amino maslovej (ang. Gama-Amino Butric Acid = GABA). Čaje typu GABA musia obsahovať minimálne 150 mg tejto kyseliny na 100g suchého čaju. Takýto čaj môže mať priaznivý vplyv na srdcovo-cievny, tráviaci a nervový systém a vyniká špecifickým chuťovo-aromatickým profilom podčiarknutým veľkou výdatnosťou.
Produkcia: máj 2025
Oblasť: Mingjian, Nantou, Taiwan
11,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
