2024 Nantou Si Ji Chun Wu Long Cha oolong čaj
2024 Nantou Si Ji Chun Wu Long Cha
Si Ji Chun – doslova „Štyri jarné obdobia“, je polo-zeleným čajom (čín. Wu Long Cha) z rovnomenného taiwanského kultivaru. Dopestovaný bol v nadmorskej výške okolo 900 m.n.m., v čajovej oblasti v okolí mesta Lugu, v kraji Nantou. Po strojovom zbere bol ľahšie zoxidovaný a veľmi jemne popečený, čo vyzdvihlo jeho nasladlý, až kvetinový aromatický profil. Ľahko oxidované a skoro nepečené polo-zelené čaje majú na telo ochladzujúci účinok reprezentovaný v tradičnej čínskej medicíne povahou Yin. Podľa tradičnej čínskej medicíny môžu pomáhať pri trávení a očiste krvi. Moderný, no jednoduchší zástupca taiwanských oolongov, ktorý pri starostlivej príprave dokáže príjemne prekvapiť.
Produkcia: apríl 2024
Oblasť: Lugu, Nantou, Taiwan
9,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
