2024 Ya Shi Xiang Feng Huang Dan Cong oolong čaj
2024 Ya Shi Xiang Feng Huang Dan Cong
Ojedinelý druh polo-zeleného čaju typu Dan Cong z pohoria Fénixa (čín. Feng Huang Shan) pochádzajúci z dediny Ping Keng Tou v okrese Chaozhou. Lístky boli pozbierané skoro na jar z viac než 80 ročných voľne rastúcich čajovníkov. Názov kultivaru Ya Shi Xiang by sa dal voľne preložiť ako „Vôňa Kačacieho Trusu“, no nijako nesúvisí s arómou čaju z neho dorábaného. Podľa obľúbeného príbehu domácich, unikátny charakter tohto čaju pochádza z pôdy, ktorá je bohato „hnojená“ početnými hejnami kačíc, ktoré sa voľne pohybujú v čajových sadoch. Jedná sa o ľahko oxidovaný a citlivo popečený, veľmi výdatný oolong.
Produkcia: 28. marec 2024
Oblasť: Chao‘an, Chaozhou, Guangdong, Čína
15,90 € /50g
Často kladené otázky
Zvyčajne by doručenie malo trvať v intervale od 2 do 5 dní. Čaj balíme do kvalitných, nepriedušných obalov, ktoré chránia arómu aj čerstvosť. Vašu objednávku odosielame čo najskôr, aby ste si čaj mohli vychutnať už o pár dní.
Príprava závisí od konkrétneho druhu. Všeobecne však môžme odporučiť postup:
Čaj vložíme do vyhriatej 120ml konvičky. Na začiatok čajové listy prepláchneme horúcou vodou, ktorú hneď aj vylejeme. Čaj sa takto prečistí. Následne čajové zalejeme prvý raz. Po každom kole lúhovania odlejeme nálev a popíjame. Zalievanie opakujeme 5-7 krát, alebo podľa potreby/chuti. Dĺžka lúhovania je zvyčajne 1-2min.
Áno, väčšinu kvalitných čajov je možné lúhovať opakovane. Každé lúhovanie prinesie iný chuťový profil a nový zážitok.
Pri správnom skladovaní (na suchom a tmavom mieste, v uzatvorenej nádobe) si čaj zachová svoju čerstvosť niekoľko mesiacov až rokov – závisí to od druhu čaju.
Áno, väčšina čajov je vhodná na každodennú konzumáciu. Množstvo a čas, kedy čaj pijete, závisí od druhu čaju a vašej citlivosti na kofeín. Ak si nie ste istí, začnite s menším množstvom a sledujte, ako sa cítite.
Nie je to nevyhnutné – čaj si pripravíte aj v bežnej kanvici alebo šálke so sitkom. Tradičný čajník (napr. hlinený Yixing alebo gaiwan) však dokáže naplno rozvinúť chuť a arómu čaju a spríjemní samotný rituál prípravy.
